Aardappels koken in gezond water

Aardappels koken is niet eenvoudig qua byte. Hoelang laat je aardappels koken is de meest gestelde vraag. Aardappels koken behoort zowel tot de Nederlandse, Franse en Spaanse kookvaardigheden. En aardappels  zijn er in allerlei soorten en maten!

Maar je kunt nog veel meer doen met aardappels, zo kan je ook een heerlijke schotel maken of een lekkere stamppot. Dagelijks gaan er veel aardappels over de toonbank. Wanneer je aardappels in je bezit hebt en je wilt een maaltijd gaan bereiden, zal je de aardappels moeten koken. Maar hoe gaat het koken van aardappels eigenlijk in z´n werk?

Aardappels koken en de voorbereiding

1 Omspoelen

Dan gaan we de aardappels omspoelen. En niemand vraagt zich af: zal ik mijn aardappels wel met kraanwater omspoelen?

Aardappels wassen

 

Het afspoelen met kraanwater doen we om het zetmeel dat is vrij gekomen weg te spoelen. Zodat de ze niet aan elkaar gaan plakken en de pan straks makkelijker schoon te maken is. Eén keer goed spoelen is vaak genoeg.

2. Boenen

Dan gaan we eventueel de aardappels goed schoon boenen.

aardappels goed boenen

 

3. Schillen

Voor we kunnen koken moeten we al dan niet ook nog de schillen verwijderen. Met een schilmesje snij je de aardappelen in ongeveer gelijke stukken. De kleine laat je heel, en de anderen kun je halveren of in kwarten snijden zodat ze ongeveer gelijk zijn. Zo worden de aardappelen allemaal tegelijk gaar. Anders krijg je dat de ene aardappel van ellende uit elkaar valt en de ander nog half rauw is. Er zijn ook veel voorstanders van het koken van de aardappels met schil en al.

aardappels koken schoonmaken

 

Aardappels koken en de verschillende soorten

De kooktijd van aardappels is een belangrijk punt. De kooktijd verschilt per soort aardappel. Maar ook de grootte en hetgeen wat je er van wilt maken speelt mee. Gemiddeld kook je aardappels in zo’n 20 minuten gaar. De aardappels hoeven dan niet helemaal onder water te staan. Meestal is een laagje van een centimeter of 5 voldoende. Dus niet alle aardappelrassen kook je op dezelfde manier. Het verschil is namelijk de hoeveelheid water die je toevoegt aan je aardappelen.

4. Met water opzetten voor vastkokende aardappels

Vastkokende en vrij vastkokende aardappelen zoals Nicola, Opperdoezer Ronde, Bildstar en Milva kun je met ruim water opzetten. Deze aardappelen koken op die manier het beste.  De Milva, een vrij vastkokende aardappel die van binnen mooi stevig blijft maar aan de buitenkant iets kruimig is.

aardappels onder water

 

En niemand vraagt zich af: zal ik mijn aardappels wel in kraanwater koken? Dit bericht geeft hier uiteindelijk wel antwoord op.

4. Met water opzetten voor kruimelige aardappels

Het koken van kruimige aardappelen vraagt wat meer aandacht. Een kruimige aardappel is wat brozer van structuur en valt iets makkelijker uit elkaar na het koken. Voorbeelden van kruimige aardappelen zijn de rassen Bildtstar, Bintje, Doré, Mozart, Rode Pipo en Santé. Giet ze net voordat ze gaar zijn af en laat ze nagaren en uitdampen, met het deksel schuin op de pan, op een vlamverdeler of warmhoudplaatje. Schud kruimige aardappelen voor het serveren goed op, dan worden ze nog kruimiger. Wanneer je kruimige aardappelen te lang laat koken, vallen ze steeds meer uit elkaar en worden ze papperig. Wanneer je een aardappelpuree wilt maken, een soufflé, een lekkere stamppot of een bindmiddel voor in de soep, zijn extra kruimige aardappelen het meest geschikt. Deze vallen na het koken volledig uit elkaar, waardoor deze alleen een zachte bereiding kunnen hebben.

4. Met water opzetten voor zeer kruimelige aardappels

Het koken van extra kruimige aardappels (ook wel afkokers genoemd) is een delicaat klusje. Zeer kruimige aardappelen zoals een Irene en Eigenheimer zijn meer gebaad bij stomen in duimhoog water. Anders krijg je aan het eind een aardappelpap i.p.v. een gekookte aardappel. Dit type aardappel kook je net als kruimige aardappelen half onder water. Kruimelige aardappels hoeven maar 10 minuten zachtjes te koken en niet langer. Daarna giet je ze af en laat je de afkokers (de aardappelen dus) nog 10 minuten, afgedekt met een schone theedoek en van het vuur af in de pan, rusten. Je hoeft de pan nu alleen maar te schudden om de aardappelen tot kruim te krijgen. Nu zijn ze klaar om te gebruiken in je stamppot of hutspot!

Dien je wel aardappels te eten?

In Amerika bestaat het zeer populaire koolhydraat vrije dieet waarbinnen aardappels serveren wordt vermeden. Het bevat een te grote hoeveelheid koolhydraten. In Amerika bestaat ok het zeer populaire Alkaline Dieet. Bij chronische ziektebeelden is de pH waarde van het lichaam vaak te laag. Door meer groenten en fruit te nuttigen met een zeer hoge pH waarde kan de te lage pH waarde van het lichaam omhoog worden bijgesteld.

Dien ik biologische aardappels te kopen?

Deze vraag is ontstaan door de angst van het gebruik van pesticiden door boeren. Aangezien aardappels groeien onder de aarde maar de bladeren boven de aarde is het een legitieme angst. We zijn van mening dat pesticiden via de bladeren ook in aardappels worden opgenomen. Restanten van pesticiden bevinden zich zeker ook op de oppervlakte van niet biologische aardappelen. Immers via de besproeien van de aardappelvelden komen de pesticiden ook in de aarde om de aardappels terecht. Met gewoon kraanwater was je deze helaas niet van de oppervlakte af. Dus het antwoord is Ja plus een Alpha Water Ionisator om de biologische aardappels vervolgens in puur water te koken.

Kan ik de pesticiden van niet biologische aardappels af krijgen?

Dit kan niet door alleen een Alpha Water Ionizer aan te schaffen en te kiezen voor de functie wassen van groeten en fruit. Pesticiden zitten zowel in de kern als op de oppervlakte van de aardappel. Speciaal iets zuurder water – welke beter schoon maakt – wast de pesticiden wel van de oppervlakte van de niet biologische pasta af. Water Ionizers zijn nog onbekend in Nederland. In het Japan en Korea heeft 10% van de huishoudens een water ionizer en ook de ziekenhuizen staan er vol mee. In Amerika worden water ionizers rasend populair in combinatie met het Alkaline Dieet.

Kan ik aardappels koken in gezond water?

Alpha water is zuiver en bevat geen chloor en medicijnresten. En ook geen pesticiden. De Alpha Water Ionisator biedt heel voordelen voor jouw gezondheid. Bovendien bevat Alpha water veel meer zuurstof. Dit komt uiteindelijk de smaak van alle groeten en dus ook van jouw aardappels ten goede. Schrijf je in voor de gratis gezond water drinken cursus.

Aardappels koken hoeveel minuten?

De meest gestelde vraag is hoeveel minuten de aardappels te koken. Dit verschilt voor elke type aardappel. Ga naar Hoe Moet Je voor de kooktijden van de verschillende soorten aardappels. Een feest: Aardappels koken!