Mosselen koken en de gouden tip

Mosselen koken doe je in water. Maar in welk water? En ga je mosselen koken in kraanwater? Veganisten eten geen mosselen  en in een vegetarisch gerecht misstaan  mosselen dus ook. Mosselen zijn dus voor de echte vis – en schaaldieren liefhebbers.

mosselen koken serveren

Mosselen Kweken

Het vissen van mosselen vindt al ruim 150 jaar plaats. De twee mossel kweekgebieden zijn de Oosterschelde en de Waddenzee. Deze zijn samen 6.000 hectare groot.

De Waddenzee beschikt over de meeste mosselpercelen en is door het getij en het hierdoor hogere aanbod van voedsel voor de mosselen zeer geschikt voor de kweek. De opbrengst van de Waddenzee is echter door het getij van eb en vloed veel minder constant dan die van de Oosterschelde. Bij harde storm kunnen mosselen verloren gaan. Storm en vraat door krabben en zeesterren kunnen de hoeveelheden in de Waddenzee behoorlijk aantasten. In de Oosterschelde is het klimaat voor de mosselen veel stabieler door de stormvloedkering.

Mosselen kopen

Mosselen zijn vers het lekkerst. Ze bederven snel dus let bij het kopen goed op de houdbaarheidsdatum op de verpakking. Het vervoeren van de mosselen kan het beste gedaan worden middels een koeltas of een koelbox. Bewaar ze tot gebruik in de verpakking in de groentelade van de koelkast.

Mosselen zijn verkrijgbaar in verschillende soorten en klassen. De naam van de mosselsoort zegt iets over de grootte van de schelp, niet over de inhoud/hoeveelheid van het mosselvlees. Het is niet automatisch zo dat de mossel groter is wanneer de schelp groter is.

Het Zeeuwse mosselseizoen begint afhankelijk van een warm of koud voorjaar meestal ergens in juli. Als je veel mosselen hebt gekocht en je gaat deze mosselen koken, dan kun je ook een deel invriezen als je er ook later in het jaar nog een keer van wilt genieten! Let op! Je kan mosselen alleen invriezen als ze gekookt zijn.

Tussen oranje en witte mosselen is er noch smaak- noch kwaliteitsverschil.  De ene heeft wat meer pigment dan de ander.

Mosselen Eten en gezondheid

Mosselen eten is een gezonde bezigheid. Ze zitten boordevol mineralen en vitaminen. In vergelijking met vlees, zijn mosselen rijker aan ijzer, fosfor en vitamine B. En dat met maar 25 procent van de calorische waarde. Een gezonde keuze dus! Mosselen bevatten veel eiwitten. Het kan zijn dat je daar last van krijgt. Als je nog nooit mosselen hebt gegeten, kun je beter een paar mosselen proberen en het langzaam opbouwen. Sommige mensen zijn dan ook overgevoelig voor mosselen. Het eten van mosselen kan bij deze mensen leiden tot onder andere huidirritatie en misselijkheid. Dat komt door de grote hoeveelheid eiwitten in mosselen. Mosselen kun je met een vork of met je handen eten. Gebruik de eerste lege schelp als klemvork om de volgende mossel uit de schelp te halen.

In Amerika bestaat het zeer populaire koolhydraat vrije dieet waarbinnen mosselen goed passen. Een mossel bevat geen koolhydraten. In Amerika bestaat ok het zeer populaire Alkaline Dieet. Bij chronische ziektebeelden is de pH waarde van het lichaam vaak te laag. Door meer groenten en fruit te nuttigen met een zeer hoge pH waarde kan de te lage pH waarde van het lichaam omhoog worden bijgesteld. Een mossel past goed in dat dieet.

Mosselen koken en de voorbereiding

De voorbereidingstijd van mosselen koken is 20 minuten en de echte bereidingstijd is 15 minuten. Het kan zijn dat er op de verpakking van de mosselen staat dat ze panklaar zijn. Dit dien je wel goed te controleren. Vaak zit er nog veel zand in de verpakking!

Voordat je kiest voor mosselen koken ga je eerst alles voorbereiden. Hoe dien je te werk te gaan?

  • De mosselen spoel je een paar keer af, dit kun je het beste doen door de mosselen in een bak met puur water te leggen
  • Maak de mosselen net zo lang schoon tot er geen zand meer vanaf komt.
  • Borstel de mosselen goed af onder koud stromend en puur water.
  • Tik de schelp tegen de rand van het aanrecht. Na enkele tellen sluit de schelp zich.
  • Mosselen waarvan de schelp stuk of beschadigd is, kun je het beste meteen weggooien.
  • Trek waar nodig de baarden van de mosselen.

Mosselen koken

Kook mosselen in een brede, lage pan met een dunne bodem. Een goede mosselpan is groot zodat de schelpen ruimte hebben om te openen. Door een pan met een dunne bodem te gebruiken zijn de mosselen snel gaar. De klassieker is de zwarte mosselpan. Met het ruime deksel kun je de mosselen omschudden en je kunt er de lege schelpen in kwijt. Vul de pan niet verder dan tot een derde want open schelpen nemen veel meer ruimte in dan dichte en de mosselen moeten tijdens het koken makkelijk omgeschud kunnen worden

En niemand vraagt zich af: zal ik mijn mosselen wel in kraanwater koken? Dit bericht geeft hier uiteindelijk wel antwoord op.

Kan ik mosselen koken in gezond water?

Alpha water is zuiver en bevat geen chloor en medicijnresten. En ook geen pesticiden. De Alpha Water Ionisator biedt heel voordelen voor jouw gezondheid. Bovendien bevat Alpha water veel meer zuurstof. Dit komt uiteindelijk de smaak van alle groeten en dus ook van jouw mosselen ten goede. Schrijf je in voor de gratis gezond water drinken cursus.

Mosselen koken hoeveel minuten?

De meest gestelde vraag is hoeveel minuten de mosselen te koken. Ga eventueel ook nog naar de web site van het  Mosselen Koken voor een mosselen koken en hoe doe je dat? Een feest: Mosselen koken!