Kraanwater gezond of ongezond? Is kraanwater veilig? Mensen in Nederland krijgen te veel PFAS binnen via voedsel en water. PFAS is een groep van 4.000 chemicaliën die niet of nauwelijks afbreekbaar zijn. Ze zijn vuil, vet- en waterafstotend. Zo wordt PFAS gebruikt om regenkleding waterdicht te maken, in pannen om het aanbakken te voorkomen, verpakkingsmaterialen en in smeermiddelen. Na herberekening van eerdere onderzoeken concludeert het RIVM dat we in Nederland te veel schadelijke PFAS via voedsel eten en via kraanwater consumeren. Wat zit er in kraanwater? Ook de chemische stoffen qua medicijnresten en pesticiden. En de lood leidingen in oude huizen waaronder die in Amsterdam Noord. De keuze bronwater of mineraal water levert nog steeds zuurstofarm drinkwater op. Met een water ionisator krijg je drinkwater bomvol met antioxidanten om je lichaam 24/7 de ontgiften of te detoxen. Dan wordt kraanwater gezond in combinatie met een ingebouwd waterfilter voor thuis.

water ionisator kopen alpha u1700

Nieuw Onderzoek van het RIVM naar chemische milieu vervuiling

Uit nieuw onderzoek blijkt dat PFAS schadelijker is voor de volksgezondheid dan eerder werd aangenomen. Zodra mensen gedurende lange tijd beperkte hoeveelheden PFAS ongewild consumeren dan heeft dit geen goede invloed op ons immuunsysteem”, volgens de woordvoerder van het RIVM. De functie van ons immuunsysteem is het beschermen tegen bacteriën, virussen en ziektebeelden. Als dat niet werkt, worden mensen vaker of sneller ziek. Het is onmogelijk om te zeggen in hoeverre het echt van invloed is op de gezondheid. Is kraanwater gezond in België? Is het drinken van kraanwater België veilig? Hoogstwaarschijnlijk geldt hetzelfde als in Nederland.

Het RIVM adviseert de overheid om ervoor te zorgen dat mensen minder worden blootgesteld aan PFAS. Er zijn maar heel weinig dingen die mensen kunnen doen om PFAS in voedsel en water te vermijden. Gezond water en een gevarieerde voeding zijn belangrijk om gezond te blijven, ook als je kleine hoeveelheden PFAS eet of drinkt. Kraanwater was gezond maar kraanwater kan dus ongezond zijn?

kraanwater gezond ongezond

kraanwater gezond ongezond?

Drinkwater Nederland slecht 2020 en drinkwater Nederland slecht 2021 zijn online vragen welke steeds vaker gesteld worden. En niet zonder reden.

Kraanwater gezond of ongezond in Nederland en België?

De hoeveelheid PFAS die mensen uit kraanwater binnenkrijgen, is beperkt. Daarom vindt het RIVM dat het voor de volksgezondheid verantwoord is om kraanwater te drinken. Het RIVM standpunt of  kraanwater gezond of kraanwater ongezond is, wordt dus bepaald door inzichten uit recent onderzoek. Wel adviseert het RIVM het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat om de normen voor PFAS in leidingwater bij te stellen en PFAS in leidingwater waar mogelijk te verminderen.  Het RIVM doet nader onderzoek naar PFAS in bodem en oppervlaktewater. Er is dus ook iets ongezonds, omdat de toelaatbare norm naar beneden wordt bijgesteld. Dus kraanwater gezond is een legitieme vraag. 

In opdracht van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat werkt het RIVM momenteel aan een Europese road map om de productie van PFAS te stoppen. Maar omdat deze stoffen heel langzaam afbreken, blijven ze nog vele jaren in ons milieu, schrijft het instituut op haar website. Daarom is het belangrijk dat ook de overheid zich inspant om de blootstelling aan deze stoffen zoveel mogelijk te verminderen. De afdeling heeft aangekondigd te streven naar een Europees verbod op alle PFAS-stoffen in 2025. Het RIVM adviseert om de PFAS-normen in leidingwater te reguleren en de hoeveelheden waar mogelijk te verminderen. Mat andere woorden kraanwater is gezond maar kraanwater is ook ongezond omdat de normering wordt aangepast.

Kies liever producten zonder PFAS

Consumenten kunnen een handje helpen door bewuste gezondheidskeuzes te maken. Kies voor die producten die geen PFAS bevatten. Met name de antibaklagen van pannen en waterdichte kleding bevatten schadelijke stoffen. Een boycot door consumenten om ons voedsel en kraanwater puur te houden. Een belangrijke vraag is kraanwater veilig in Nederland en België of is kraanwater gezond of ongezond!