Wat is de pH-waarde kraanwater Nederland?

pH waarde kraanwater Nederland is een veelgezochte zoekterm. Evenals de ph waarde drinkwater en de ph waarde leidingwater. pH is een afkorting van de Franse woorden Pouvoir Hydrogen en deze indicator meet de zuurgraad van water. De pH-waarde is een van de belangrijkste kengetallen voor alle levende wezens in of uit het water. Een mens die als embryo en volgroeide baby in het water opgegroeid. Vaak vergeten we dit als volwassenen. De pH-schaal omvat het bereik van 0-14. De 0 pH-waarde impliceert dat je zeer zuur water hebt. Als de pH-waarde hoger is dan 7, spreken we over alkalisch of basisch water. Het Nederlandse kraanwater kent pH-waarde rond de 7 tot 8,5. Deze waarde kan echter van dag tot dag en van stad tot stad verschillen.

Hoe hoger de pH boven de 7, hoe alkalischer de oplossing. In het huishouden is het bijvoorbeeld bekend dat zeep een pH-waarde heeft rond de 10. Zure oplossingen hebben een pH-waarde onder de 7. Hoe lager de pH lager is dan 7, hoe sterker het zuur. Een sterk zuur is bijvoorbeeld geconcentreerd zoutzuur met een pH-waarde lager dan 1.

ph schaal alkaline water ionisator gezond water

ph schaal alkaline water ionisator

Complexiteit van de pH-schaal

Water heeft de chemische formule H2O. Dit betekent dat er in elk watermolecuul twee waterstofatomen (H) en één zuurstofatoom (O) zitten. Deze watermoleculen vallen uiteen in negatief geladen hydroxide-ionen (OH-) en positief geladen waterstofionen (H+). Over het algemeen is het molecuul dus neutraal.

De definitie van de pH-waarde water komt tot stand op basis van de concentratie waterstofionen. Om niet met onhandige getallen te hoeven werken, is de pH-waarde gedefinieerd als de negatieve logaritme van de waterstofionenconcentratie. Bij de waterstofionenconcentratie van bv. 0,01 mol/l (= 10-2 mol/l), de betreffende oplossing heeft een pH-waarde van 2. Hoe hoger de waterstofionenconcentratie, hoe lager de pH-waarde. Als de waarde bijvoorbeeld wordt verlaagd van 7 naar 6, zal de concentratie waterstofionen tien keer hoger zijn.

pH meten

Je kunt de pH waarde van kraanwater in Nederland op verschillende wijzen meten. Er zijn bijvoorbeeld stroken papier met kleurcodes erop. Dit kan in water gedaan worden waarna het stripje qua kleur verandert. Dat het onnauwkeurige metingen oplevert is een groot nadeel, ondanks het grote voordeel van deze strips is dat ze heel goedkoop zijn. Voor het nauwkeurig meten van de pH-waarde van kraanwater gebruik je best een digitale meter. Ze kunnen pH-waarden tot op de tiende nauwkeurig meten.

water ionisator kopen alpha u1700

Pas de pH aan met een alkalische water ionisator

Dan kunnen basische of zure oplossingen worden gebruikt om de pH-waarde aan te passen. Deze artikelen in de vorm van mineralen en zouten worden pH Down of pH Up producten genoemd. Denk hierbij aan mineralen en zouten zoals bicarbonaat tabletten door deze in kraanwater op te lossen. Alkalische water ionisatoren of zuurstof generatoren of waterionisatie apparaten helpen ook bij het maken of beter gezegd bij het instellen van de pH-waarde waaronder die van alkalisch drinkwater. De veel belangrijkere functie is zuurstofrijk water produceren, hetgeen bijdraagt aan onze gezondheid. Het helpt ons lichaam om vrije radicalen – giftige zure stoffen – versneld af te voeren. De derde functie is het kraanwater op nano niveau filteren met behoud van de mineralen. Hierdoor worden plastic – en asbestdeeltjes tegengehouden in een waterfilter thuis in de water ionisator.

Alkalisch of basisch water wat is dat?

Basisch water heeft een lagere zuurgraad vergeleken met kraanwater. Dit impliceert dat het rijk is aan “alkalische verbindingen”, waaronder magnesium, bicarbonaat, calcium en kalium. Het kan zuren in jouw bloed neutraliseren en kan jouw lichaam helpen voedingsstoffen efficiënter op te nemen. De pH-waarde van kraanwater is bijna 7. Dit noemen we de neutrale pH. Basisch of alkalisch water kent een pH boven de 7.

Gezondheidsclaims van pH-waarde

We hebben verschillende claims op een rij gezet waarin actuele onderzoeksgegevens zijn verwerkt.

  • Met alkalisch water belast je minder het lichaam.Ons lichaam heeft een zelfregulerend systeem waarbij organen elk een iets andere pH-waarde nodig hebben. De pH-waarde van drinkwater heeft hier nauwelijks invloed op. Je onttrekt iets minder zouten uit je lichaam. Om 1 glas cola te balanceren heb je grote hoeveelheden ph 10 waarde water nodig. Wat het lichaam veel beter ondersteunt is drinkwater met een hoge ORP-waarde. Een index om de zuurstofrijkheid van water te meten. Zuurstofrijk water voert de vrije radicalen versneld af, doordat dit water bomvol zit met antioxidanten. Deze claim is dus waar.
  • Alkalisch water ondersteunt sporters

Hydratatie helpt atleten bij een sneller herstel. Water wordt hiertoe gemeten met de ORP-waarde of zuurstofrijkheid. De ph-waarde van kraanwater staat hier los van. De pH-waarde van kraanwater is prima in Nederland. De ORP-waarde van kraanwater is veel te laag. Er is wetenschappelijk bewijs voor deze claim. Deze claim is dus niet waar.

  • Alkalisch water helpt de gifstoffen te verwijderen

Alkalisch water helpt bij een alkalisch dieet. Het helpt het lichaam om haar pH-waarde makkelijker op pijl te houden. Interne regelsystemen welke met zouten werken, behoeven minder opgeslagen energiebronnen aan te wenden. De gifstoffen of vrije radicalen worden door het veel actievere bloed sneller afgevoerd door zuurstofrijk water met een hoge ORP-waarde. Dus deze claim is niet waar.

Kun je alkalisch water maken?

Het lokale kraanwater kan zuurder zijn maar hoe kan dat worden verholpen. De 10 waterleidingbedrijven van Nederland streven ernaar om kraanwater te voorzien van een neutrale pH. Ons advies is een Alpha water ionisator kopen. Deze creëert alkalisch zuurstofrijk ultra fijn gefilterd drinkwater door middel van een elektrolyse proces. Geïoniseerd water heeft zijn kracht bewezen aangezien verschillende medische onderzoeken naar het gebruik van zuurstofrijk drinkwater dit aantonen.

pH waarde kraanwater en ORP-waarde geioniseerd water

Om de aankoop van een water ionisator te verantwoorden en daar trots op de zijn qua gezondheidskeuze is het belangrijk te realiseren dat de ORP-waarde – een indicatie voor de zuurstofrijkheid van drinkwater – een veel belangrijker kengetal is dan de pH waarde water.