De pH-waarde van bronwater varieert.

Ph-waarde bronwater varieert enigzins op het eerste oog. Evenwel is de ph-schaal een logaritmische schaal. Tussen een Ph-waarde van 6,0 en een ph waarde van 7,0 zit maar liefst een factor 10. Je kan leidingwater uit de kraan drinken. Steeds meer Nederlanders geven de voorkeur aan bronwater en of mineraalwater ten opzicht van kraanwater. De vraag naar mineraalwater en bronwater in Nederland is erg groot geworden. De ph waarde Spa is 6.0, de ph waarde Chaudfontaine is 7.0,  de ph waarde Evian is 7.2, de ph waarde Sourcy is 7.5 en de ph waarde Bar-le-Duc is 7.6. Het verschil tussen Spa en Bar-le-Duc qua pH-waarde is dus groot.

Waar komt bronwater en mineraalwater vandaan?

De merken Chaudfontaine, Spa, Sourcy, Bar-le-Duc en Evian zijn verkrijgbaar in Nederland. Al deze merken zijn verschillende soorten mineraal- of bronwater, afkomstig uit verschillende Europese regio’s. Bronwater of mineraalwater wordt rechtstreeks uit natuurlijke waterbronnen gehaald. Het bronwater wordt gebotteld met gezondheidsbevorderende mineralen en andere stoffen. Echter alleen zolang de waterflessen niet te veel mineralen bevatten en de flessen niet van plastic zijn vervaardigd. Ook zijn er bronwater merken welke bronwater bottelen uit Nederlandse waterbronnen 400 meter onder de grond. De ph-waarde van dit bronwater is ook prima.

ph waarde bronwater

De pH-waarde van bronwater varieert

Er op wijzen dat je Spa-water moet drinken is grappig omdat Spa-water zuur is en een pH van 6 heeft. Spa Blauw heeft een zuurgraad of pH-waarde van 6. Dit is te zuur voor het lichaam. Beter zou zijn een pH-waarde van bronwater tussen de  7,3  en 7,6. Dan komen de pH-waarde Bar-Le-Duc en de Ph-waarde Sourcy beter in de buurt. Ook de ph waarde Chaudfontaine met 7.0 en de ph waarde Evian met  7.2 zijn perfect.

ph waarde bronwater flessen

De kwaliteit van mineraalwater wordt niet bepaald door de ph waarde bronwater maar door de ondergrond die het moet afleggen en de kans op verontreiniging waaraan het wordt blootgesteld. Industriële vervuiling, olieresten, zware metalen, chemicaliën en dergelijke, of vervuiling door de landbouw, vooral door nitraten. De kwaliteit van de natuurlijke mineraalwaters uit België zijn Spa, Valvet en Chaudfontaine. Onder andere Vittel, Evian en Badoît komen uit Frankrijk. De kwaliteit wordt gegarandeerd door het ministerie van Volksgezondheid.

Ph-waarde minder belangrijk dan de ORP-waarde

De ORP waarde is een indicatie voor de zuurstofrijkheid in water. Water direct uit de bergen draagt nog de structuur met zich mee van een sneeuw of ijskristal. Door de lange weg welke het naar Nederland heeft afgelegd is die structuur en de vitaliteit van het water verdwenen. De aanschaf van een water ionisator brengt die ORP-waarde weer terug naar het gewenste niveau. Hierdoor voelt het water fris en vitaal aan. Om de ph-waarde van drinkwater te verbeteren, hoef je in Nederland geen water ionisator aan te schaffen. De pH waarde van kraanwater is al prima. Ook mineraalwater en bronwater hebben een veel te lage zuurstofgraad.  De relevantie ontbreekt dus voor de vraag pH waarde bronwater!