Van vuil water via waterzuivering naar schoner water

De gemiddelde persoon in Nederland verbruikt 130 liter water per dag. Dit water gebruiken we als drinkwater, maar het kan ook gebruikt worden om te baden en het toilet door te spoelen. Samen met het regenwater komt dit afvalwater in het riool terecht. Dan gaat het water door een waterzuivering proces. Is extra waterzuivering thuis in jouw eigen huis onzin? Wij geloven dat extra waterzuivering in huis halen een goede gezondheidskeuze is.

Zuiveringsprocessen

Waterleidingbedrijven produceren kraanwater uit verschillende bronnen: grondwater, oppervlaktewater en ingefilterd duinwater. Via een proces met verschillende filtratiestappen wordt opnieuw drinkwater gemaakt. Via een waterleidingnetwerk leveren de waterleidingbedrijven kraanwater naar jouw huis of bedrijf. Filtratie van oppervlaktewater tot drinkwater – eventueel door deze ook de duinen in te pompen – is geen eenduidig proces. Ook bronwater vanuit diep onder de grond ondergaat ook de nodige waterzuivering behandelingen.

Oppervlaktewater zuiveren

 • Rivierwater van de Rijn, de Waal en de Maas stroomt eerst een stuwmeer binnen. De waterkwaliteit wordt hier verbeterd door het water daar 4 tot 6 maanden te houden. Vervolgens wordt het oppervlaktewater een drinkwaterzuiveringsinstallatie ingepompt.
 • Hier wordt het water door microzeven heen geleid om grove onzuiverheden in het water te verwijderen. Vervolgens voegen de waterleidingbedrijven een stollingsmiddel zoals aluminiumsulfaat of ijzerchloride toe aan het water. Deze stoffen binden als een magneet slibdeeltjes en andere verontreinigingen. De kleine vuildeeltjes worden hiermee uit het water gefilterd.
 • Een dubbel laags filter verwijdert vervolgens de vlokken samen met het gebonden vuil uit het water.
 • Dan maken de waterleidingbedrijven het water bacteriologisch schoon met ultraviolet (UV) de zogenaamde primaire desinfectie.
 • Vervolgens stroomt het water door een actief koolfilter, waardoor alle kleuren, smaken en geuren verdwijnen.
 • Dan Ten worden de bacteriën binnen in de actieve kool filters gedood.
 • Vervolgens wordt het water zachter gemaakt met een pH-waarde welke aan de norm voldoet.
 • Ten slotte slaat men het gezuiverde drinkwater op in kelders of reservoirs.

Waterzuivering via ingefilterd duinwater

Zoet water wordt via een gemaal en via een waterleiding de duinen ingepompt. Eerst wordt in een gemaal de vis opgevangen en weer teruggeleid naar hun leefomgeving.  Alvorens het de duinen wordt ingepompt wordt het water behandeld.

 • Met enkele zeven worden de grove onzuiverheden in het water verwijderd. Daarna wordt er een stollingsmiddel zoals ijzerchloride toegevoegd. Dit zogenaamde vlokmiddel bindt als een magneet kleine deeltjes zoals modder en alle andere voorkomende verontreinigingen. Het dubbellaagse filter verwijdert vervolgens de in het water voorkomende ijzerdeeltjes samen met alle ander te filteren onzuiverheden.
 • Het water is qua zuivering nu gereed om de zandduinen in te pompen. Door waterdoorlatende plassen in de duingebieden sijpelt het water langzaam in de bodem.
 • Gemiddeld wordt het water na 30 tot 45 dagen weer omhoog gepompt. Dan is het water bijna zonder zuurstof. Door te beluchten worden vervolgens methaan, ammonium, ijzer en mangaan uit het water gefilterd. In deze filters verwijderen de waterleidingbedrijven de gevormde mangaan- en ijzenneerslagen en wordt het ammonium via een chemische reactie getransformeerd in nitraat.
 • Vervolgens wordt het water wederom belucht belucht en wordt het door een actief koolfilter geleid waar de smaken, kleuren en geuren worden verwijderd. Het belangrijkste waterzuivering proces vindt plaats door ultra fijne waterfiltratie (UF). Water stroomt door een dun rietje met kleine gaatjes waardoor het duinwater nog verder wordt gefilterd.
 • Ten slotte wordt het gefilterde duinwater opgeslagen in ondergrondse drinkwaterreservoirs in het duingebied.

Het zuiveren van bronwater

Zuivering van grondwater uit de 23 bronnen welke Nederland telt door dit grondwater vanuit 50 tot 400 meter op te pompen.

 • Het water wordt allereerst belucht om het methaan af te voeren. Hierdoor klonteren opgeloste mangaan- en ijzerdeeltjes samen en verwijderen de waterleidingbedrijven deze via een zandfilter.
 • Het water wordt onthard in een onthardingsreactor. In deze reactor bevinden zich grote tanks met daarin opgelost natronloog, kalkmelk of zilverzand. Kalk plakt aan zilverzand en de zandkorrels worden hierdoor steeds groter. Uiteindelijk bezinken ze en kunnen deze heel gemakkelijk worden afgevoerd.
 • Vervolgens worden via een aantal filters de hele kleine deeltjes in het water verwijderd.
 • Daarna wordt het water opgeslagen in drinkwaterreservoirs

Ten slotte is door deze zuiveringsprocessen het kraanwater volgens de normen vanuit de drinkwater wet van hoge kwaliteit en leveren de waterleidingbedrijven kraanwater via een ondergronds waterleidingnetwerk tot aan jouw deur.

waterzuivering thuis in 10 stappen

waterzuivering thuis in 10 stappen

Waterzuivering thuis in eigen huis wel nodig?

Wij geloven dat een waterzuiveringsinstallatie thuis kopen een goede gezondheidskeuze is. Bovendien bevestigt het RIVM in juni 2021 dat de totale chemische vervuiling van kraanwater gevaren kan opleveren voor de volksgezondheid. Aan elke van de 65 kwaliteitseisen wordt voldaan. Evenwel is er geen integraal beeld. Alle 4.000 chemische stoffen bij elkaar kunnen teveel zijn. Bovendien kunnen de centrale waterzuiveringsinstallaties de nano plastic deeltjes niet opvangen. Ook het deels verouderde waterleidingnetwerk met 35.000 km aan 60 jaar oude asbest waterleidingen laten nano asbest deeltjes achter in het kraanwater. Een goed waterfilter thuis welke nano deeltjes opvangt is dus onontbeerlijk. Een water ionisator kopen met ingebouwde ultra fijne waterzuivering voor thuis is ook van groot nut om met het zuurstofrijke water jouw lichaam te detoxen. Dus de keuze van extra waterzuivering in huis i.c.m. een waterionisator heeft veel voordelen. Hiermee staat alles in een ander daglicht qua waterzuivering!