Detoxing of ontgifting

Detoxen of ontgifting is een term die wordt gebruikt om het lichaam te reinigen van afvalstoffen of gifstoffen. Veelgebruikte methoden zijn: vasten, warme baden, kleibehandelingen (op de huid en oraal), darmspoeling met klysma’s, olie en supplementen. Voor al deze vormen van detox is onvoldoende wetenschappelijk bewijs dat ze echt werken. Als er (wetenschappelijk) onderzoek is gedaan, is dat vaak van slechte kwaliteit. Met een goed waterfilter ingebouwd in een water ionisator welke voor zuurstofrijk drinkwater zorgt, kan je 24/7 detoxen. Het gehele jaar door dus. Het zuurstof bindt de vrije radicalen en jouw bloed voert deze giftige zure afvalstoffen veel sneller af uit je lichaam. En jij bestaat voor 70% uit water!

Heeft jouw lichaam de capaciteit om zelf gifstoffen af te voeren?

In feite is je lichaam heel goed in staat om gifstoffen af te voeren. De nieren en lever spelen een centrale rol. Het immuunsysteem of afweersysteem, darmstelsel, longen en cardiovasculair systeem spelen een belangrijke rol. De gifstoffen verlaten efficiënt het lichaam via uitademing en via uitscheiding van urine. Detoxen is dus een proces van 24 uur per dag! Als de lever niet goed meer functioneert, kunnen gifstoffen niet meer worden afgebroken. Zodra de nieren niet goed functioneren, kunnen afvalstoffen niet worden gefilterd uit het bloed.

Zijn chemische stoffen schadelijk voor jouw gezondheid?

Overmatige blootstelling aan chemicaliën kan inderdaad schadelijk zijn voor de gezondheid. Dit geldt eigenlijk voor alle stoffen met te hoge concentraties. Of het nu gaat om chemicaliën of ‘gezonde’ stoffen als water, vitamines of mineralen. Chronische overmatige blootstelling aan welke stof dan ook is ongezond. Daarom zijn er strikte regels als het gaat om de maximale dosis waaraan je mag en moet worden blootgesteld.  Dit hangt natuurlijk ook een beetje af van welk beroep je uitoefent, waar je woont, en jouw eigen levensstijl. Met een gezonde en gevarieerde voeding kun je al stappen ondernemen om zo min mogelijk specifieke gifstoffen op te nemen. Met een excellent waterfilter voorkom je ook dat de chemische stoffen jouw lichaam via het kraanwater binnen komen.

Is detoxen veilig?

Detoxmethoden zijn meestal onschadelijk. Sommige methoden kunnen precies het tegenovergestelde resultaat opleveren. Ontslakkingsklei is zo een detox voorbeeld. Deze stof kan aluminium en andere schadelijke stoffen bevatten, zoals lood en dioxines. Bovendien kan het langer dan enkele dagen tot enkele weken gebruik van actieve kool leiden tot vitamine- en enzymtekorten. Ze binden aan actieve kool, wat kan leiden tot een tekort. Wees ook voorzichtig bij het gebruik van appelazijn of citroensap. Deze zuren kunnen tandslijtage veroorzaken. Tandslijtage houdt in dat het glazuur wordt opgelost door het zuur, zelfs als citroensap of appelciderazijn wordt verdund met water.

Hoe ontgiften?

Er zijn zoveel verschillende manieren om te detoxen. Meestal denk je meteen aan een kuur van zwaar vasten waarbij je dagenlang niets eet en alleen sap drinkt. Maar als je bepaalde voedingsmiddelen een tijdje tot last laat zijn, ben je aan het ontgiften. Als je ook meer groenten eet, ben je op de goede weg. Als je een stap verder wilt gaan, is met tussenstappen vasten een methode die gemakkelijk in je dagelijkse leven kan worden opgenomen. Dit betekent niet eten tussen 22:00 uur avonds en 13:00 s’middags. Dit zet de vetverbranding aan van jouw lichaam en is meer gericht op afvallen dan op ontgiften. Een water ionisator aanschaffen is qua detoxing een betere aanvliegroute.

detoxen met sapkuur

detoxen met sapkuur

Week detoxen in sap kuuroord?

Aan een langere tijd vasten gaat voorafgaand gedurende een week het beperken van vis, vlees, zwarte thee, suiker, koffie en zuivelproducten vooraf. Het geheime recept is kleinere porties eten. Nadat het sap kuur vasten afgelopen is, is het belangrijk om geleidelijk de toename weer op te bouwen. Onthoud dat het heel moeilijk voor je gedurende het gewone leven te vasten. Het vereist dus een zorgvuldige afbouw en opbouw. Dit terwijl mensen om je heen eten en er een overvloed aan eten voorhanden is in de koelkast.

Je kunt jezelf helpen door naar een spa te gaan, waar je wordt begeleid en goed verzorgd en je de rommel van binnen kunt opruimen, geïsoleerd van de buitenwereld. Met massages, yoga, sauna’s en wandelingen is het echt een ontspannende week.  Omdat je in dezelfde groep zit, kun je je ervaringen delen en is het veel gemakkelijker vol te houden. Bovendien bevinden die kuuroorden zich meestal in een lekker warm land, zoals Portugal.

Effecten van vasten op detoxen

Welke vastenmethode je ook kiest, als je het zorgvuldig en met begeleiding doet, kun je er zeker de vruchten ervan plukken. Zo heeft vasten vaak een heilzame werking op de huid. De gezonde huid gaat meer stralen. Tijdens het vasten gaat je lichaam in de vetverbrandingsmodus en daardoor verlies je vaak een paar kilo’s. Maar vaak merk je de meest opvallende effecten, zoals meer energie, betere concentratie en een vrolijkere stemming. Doordat je al een tijdje aan het vasten bent, ben je vaak bewuster van je voeding en kun je daardoor makkelijker gezondere keuzes maken. Hoewel er niet veel wetenschappelijk onderzoek is gedaan naar de effecten van vasten, blijkt uit onderzoek dat vasten een positief effect heeft op de insulinegevoeligheid, het immuunsysteem en het cholesterol- en triglyceridengehalte in het bloed.

Ons advies voor detoxen is een water ionitasor te kopen om versneld de vrije radicalen af te voeren. Het ingebouwde waterfilter voorkomt het drinken van chemische stoffen opgelost in het kraanwater. Het RIVM waarschuwt inmiddels dat de totale vervuiling van deze chemische stoffen mogelijke de volksgezondheid in gevaar brengt. Kies dus slim door via een water ionisator te detoxen!