Ei koken of eieren koken en de niet gestelde vraag

Ei koken of eieren koken doe je in water. Maar in welk water? En ga je dure biologische eieren koken in kraanwater? Veganisten eten geen eieren maar in een vegetarisch gerecht misstaat een ei niet.

Maar je kunt nog veel meer doen met een ei, zo kan je ook een heerlijke schotel met hapjes maken met gevulde eieren. Dagelijks gaan er veel eieren over de toonbank. Maar hoe gaat het koken van een ei of eieren eigenlijk in z´n werk?

koken eieren

Eieren koken en de voorbereiding

1 Omspoelen met water

eieren wassen

Om een ei te koken gaan we eerst de eieren omspoelen. Echter, niemand vraagt zich af: zal ik mijn ei wel met kraanwater omspoelen?

Het afspoelen met kraanwater doen we om eventuele restanten van kippenpoep of kippenveren van het ei te halen. Eén keer goed spoelen is vaak genoeg. Evenwel was je de pesticiden niet met kraanwater van de eischaal af!

2. Eiren plaatsen in een lege steelpan

Om water te besparen is een steelpan het beste.

ei koken in steelpan

3. Water opzetten of eerst koken in waterkoker

Voor we kunnen koken dienen we de eiren helemaal onderwater te zetten. Om een ei koken goed te laten verlopen dient er ongeveer een halve centimeter water boven te zitten. Het water kunnen we op gas of via inductie aan de kook brengen of in een waterkoker. Dit laatste gaat veel sneller. Het is ook handig om zout in het water toe te voegen waardoor de eischalen heel blijven ondanks het getik van de eieren in de steelpan.

4. Met kokend water een aantal minuten opzetten

koken van eieren in pan

Zet allereerst een pan op met genoeg water. De eieren moet geheel onder het water liggen. Wanneer het water kookt, zet je het vuur wat zachter en doe je de eitjes met behulp van een lepel in de pan. Eventueel kun je een klein scheutje azijn of een snufje zout toe zodat je eieren niet kapot barsten tijdens het koken. Stel je kookwekker in voor een zacht, gemiddeld of hard gekookt ei. Als de kookwekker gaat, giet je heel voorzichtig het water af en laat je het ei ‘schrikken’ door koud water over het ei te laten open. Serveer direct.

Een ei koken maar hoe lang?

  • Zacht gekookt ei:  3,5 minuut
  • Eigeel zacht / eiwit hard: 4,5 minuut
  • Eigeel smeuïg / eiwit hard: 7 minuten
  • Hardgekookt: 8,5 minuut

En niemand vraagt zich af: zal ik mijn ei of eieren wel in kraanwater koken? Dit bericht geeft hier uiteindelijk wel antwoord op.

Dien je wel eieren te eten?

In Amerika bestaat het zeer populaire koolhydraat vrije dieet waarbinnen eieren  serveren juist niet wordt vermeden. Een ei  bevat namelijk geen koolhydraten. In Amerika bestaat ok het zeer populaire Alkaline Dieet. Bij chronische ziektebeelden is de pH waarde van het lichaam vaak te laag. Door meer groenten en fruit te nuttigen met een zeer hoge pH waarde kan de te lage pH waarde van het lichaam omhoog worden bijgesteld. Een ei past goed in dat dieet. Ook waarschuwen veel mensen dat veel eieren eten niet goed is voor je cholesterol. Dit blijkt een fabeltje te zijn. Dus elke dag een ei koken mag best.

Dien ik biologische eieren te kopen?

Deze vraag is ontstaan door de angst van het gebruik van pesticiden door boeren. We zijn van mening dat pesticiden via het kippenbedrijf in het ei kan komen. Wie kent niet het schandaal van 2017? Restanten van pesticiden bevinden zich zeker ook op de oppervlakte van niet biologische eieren. Met gewoon kraanwater was je deze helaas niet van de oppervlakte af. Dus een ei koken in Alpha Water om de iets duurdere biologische eieren vervolgens in puur water te koken.

Kan ik de pesticiden van niet biologische eieren af krijgen?

Dit kan niet door alleen een Alpha Water Ionizer aan te schaffen en te kiezen voor de functie wassen van groeten en fruit. Pesticiden zitten zowel in de kern als op de oppervlakte van het ei. Speciaal iets zuurder water – welke beter schoon maakt – wast de pesticiden wel van de oppervlakte van de niet biologische eieren af. Water Ionizers zijn nog onbekend in Nederland. In het Japan en Korea heeft 10% van de huishoudens een water ionizer en ook de ziekenhuizen staan er vol mee. In Amerika worden water ionizers rasend populair in combinatie met het Alkaline Dieet.

Kan ik eieren koken in gezond water?

Alpha water is zuiver en bevat geen chloor en medicijnresten. En ook geen pesticiden. De Alpha Water Ionisator biedt heel voordelen voor jouw gezondheid. Bovendien bevat Alpha water veel meer zuurstof. Dit komt uiteindelijk de smaak van alle groeten en dus ook van jouw eieren ten goede. Schrijf je in voor de gratis gezond water drinken cursus.

Eieren koken hoeveel minuten?

De meest gestelde vraag is hoeveel minuten de eieren te koken. Ga eventueel ook nog naar de web site van het  Voedingscentrum voor een ei koken hoe doe je dat? Een feest: Eieren koken!