Rijst koken in gezond water

Rijst koken is niet eenvoudig qua byte. Hoelang laat je witte rijst, zilvervliesrijst, padanrijst, basmatirijst koken zijn veel gestelde vragen. Rijst koken behoort zowel tot de Italiaanse, Spaanse als Oosterse kookvaardigheden. En rijst is er in allerlei soorten en maten!

rijst koken

Niemand vraagt zich af: zal ik mijn rijst in kraanwater koken? Dit bericht geeft hier uiteindelijk antwoord op. Naast welke soorten rijst er zijn en bij welke gerechten worden deze veelal gebruikt.

Het koken van rijst hoeft niet moeilijk te zijn. Sterker nog : Als je een paar vuistregels in acht neemt, kan het niet mislukken. Er is eigenlijk maar één simpele vuistregel: rijst moet nooit in meer water koken dan het kan absorberen.

Een van de makkelijkste manieren om rijst te koken is in ruim water. Bij het afgieten gaat dan wel wat smaak verloren. Droog koken met net genoeg water dat door de rijst geheel wordt opgenomen kan ook, maar moet even afgemeten worden. Hierbij blijft alle smaak behouden.

Over de hele wereld vind je gerechten waarin het niet alleen ‘erbij’, maar ook als groot onderdeel van de maaltijd wordt gegeten. De Spaanse paella en Italiaanse risotto spelen met rijst een hoofdrol. Denk ook aan de Aziatische gerechten zoals nasi, curry en sushi.

rijst soorten

 

Witte Rijst Koken

Witte rijst ontstaat wanneer de rijstkorrel wordt geslepen, gepolijst en ontdaan van het zilvervlies, de kiem en de zemelen. Op deze manier krijgt de rijst haar mooie witte kleur, maar verliest het ook veel voedingsstoffen en smaak. Elke rijstsoort heeft zijn eigen bereidingstijd. Deze kan variëren van 8 minuten voor sommige witte rijstsoorten tot 20 minuten voor wilde witte rijst. Raadpleeg hiervoor de verpakking.

  • Bewaar rijstkorrels in een luchtdichte pot of bus op een donkere, droge plek.
  • Laat de rijst de eerste drie minuten niet té hard koken. Er moet voldoende vocht overblijven om te absorberen.
  • Bewaar verpakkingen witte rijst niet te lang: oude rijstkorrels geven een stijve massa met een muf smaakje. Verse rijst levert mooi luchtige korrels op.

Zilvervliesrijst koken

Zilvervliesrijst is de volkoren tegenhanger van witte rijst. Deze korrel is onbewerkt, waardoor het haar voedingsstoffen én smaak behoudt. Zilvervliesrijst heeft een nootachtige smaak en een stevigere beet dan witte rijst. Zilvervliesrijst is het volkorenbrood onder de rijstsoorten. De rijstkorrels bevatten namelijk nog hun zilvervliesje, die op hun beurt weer veel vezels bevatten én zorgen voor een verzadigd gevoel. Zilvervliesrijst is een goede basis voor een stevig rijstgerecht.

Als je echt gezond wilt eten, kun je beter zilverliesrijst kopen die niet voorgekookt is. Deze moet langer koken, maar daar is een makkelijke truc voor: neem 1 deel rijst op anderhalf deel water. Breng de rijst aan de kook. Als het kookt zo laag mogelijk zetten. Na een kwartier het gas uit doen en de rijst in gesloten pan ong. 25 min. laten staan, dan is het gaar en het water is opgenomen door de rijst, je hoeft het niet meer af te gieten. Zo spoel je ook geen voedingsstoffen weg. En het kan nooit aanbranden.

Pandanrijst koken

Pandanrijst – ook wel Jasmijnrijst – is afkomstig uit Thailand. De rijst heeft een lange korrel, bloemig aroma en nootachtige smaak, oorspronkelijk afkomstig van het pandanblad. Licht kleverig en geurend!

Bij een Thaise maaltijd eet je Pandanrijst: een geurige langkorrelige rijst met een zachte,
volle smaak.  De rijst blijft na het koken vochtig en kleverig en is daarom bij uitstek geschikt voor eten met stokjes!

  • Om er zekerder van te zijn dat je ook echt jasmijnrijst koopt en niet geparfumeerde goedkopere rijst zouden ook de andere namen op het etiket moeten staan, zoals jasmijnrijst of kao hom mali.  Er zijn handelaren welke goedkopere rijstsoorten parfumeren met pandan om als pandanrijst te verkopen.

Bij Pandan rijst koken heb je niet zoveel tijd nodig. Je hebt alleen maar een pan nodig, Pandanrijst en een beetje water.

  1. Bij Pandan rijst koken begin je met de rijst die je in de pan doet en daar doe je een ruime hoeveelheid kokende water bij.
  2. Als je de rijst toe gaat voegen dan breng je het geheel opnieuw aan de kook en laat je de rijst 10 min. doorkoken.
  3. Vervolgens neem je de pan van de warmtebron en giet je de rijst af.
  4. Als je dat hebt gedaan laat je de rijst nog 10 min. staan met de deksel op de pan.
  5. Voordat je de rijst gaat serveren kun je deze het beste nog even omscheppen.

Basmatirijst koken

Basmatirijst heeft ook een lange korrel en komt oorspronkelijk uit het noorden van India en wordt daar ook veel gegeten. Daarnaast zie je de rijst veel in de keuken van Pakistan en Bangladesh. Haar naam heeft basmatirijst te danken aan haar fijne geur. Basmati is namelijk afgeleid van ‘vasmati’ uit het Sanskriet, wat geurig betekent.

Sushi Rijst Koken en Risotto Rijst Koken

Sushirijst en risottorijst – hebben een wat kortere en meer ronde korrel. Deze rijstsoorten worden ook wel kleefrijst genoemd, omdat ze na het koken zo lekker plakkerig worden door het hoge percentage zetmeel in de rijst.

Risotto wordt vaak gemaakt van arbario- of carnarolirijst. Naast risotto maakt men van deze Italiaanse rijstsoorten ook vaak rijstpudding.

Bomba Rijst Koken

Dan is er nog bomba. Deze rijstsoort wordt veel door de Spanjaarden gebruikt voor de wereldberoemde paella. Het absorbeert twee keer zo veel vocht als langkorrelige soorten, maar wordt zoals haar ronde broertjes niet plakkerig.

Dien je wel rijst te eten?

In Amerika bestaat het zeer populaire koolhydraat vrije dieet waarbinnen rijst serveren wordt vermeden. Het bevat een te grote hoeveelheid koolhydraten. In Amerika bestaat ok het zeer populaire Alkaline Dieet. Bij chronische ziektebeelden is de pH waarde van het lichaam vaak te laag. Door meer groenten en fruit te nuttigen met een zeer hoge pH waarde kan de te lage pH waarde van het lichaam omhoog worden bijgesteld.

Dien ik biologische rijst te kopen?

Deze vraag is ontstaan door de angst van het gebruik van pesticiden door boeren. Aangezien rijst groet op rijstvelden is het een legitieme angst. We zijn van mening dat pesticiden ook in de niet biologische tarwe zijn opgenomen. Restanten van pesticiden bevinden zich zeker op de oppervlakte van niet biologische tarwe. Met gewoon kraanwater was je deze helaas niet van de oppervlakte af. Dus het antwoord is Ja plus een Alpha Water Ionisator om de biologische pasta vervolgens in puur water te koken.

Kan ik de pesticiden van niet biologische rijst af krijgen?

Dit kan niet door alleen een Alpha Water Ionizer aan te schaffen en te kiezen voor de functie wassen van groeten en fruit. Pesticiden zitten zowel in de kern als op de oppervlakte van de rijstkorrel. Speciaal iets zuurder water – welke beter schoon maakt – wast de pesticiden wel van de oppervlakte van de niet biologische pasta af. Water Ionizers zijn nog onbekend in Nederland. In het Japan en Korea heeft 10% van de huishoudens een water ionizer en ook de ziekenhuizen staan er vol mee. In Amerika worden water ionizers rasend populair in combinatie met het Alkaline Dieet.

Kan ik rijst koken in gezond water?

Alpha water is zuiver en bevat geen chloor en medicijnresten. En ook geen pesticiden. De Alpha Water Ionisator biedt heel voordelen voor jouw gezondheid. Bovendien bevat Alpha water veel meer zuurstof. Dit komt uiteindelijk de smaak van alle groeten en dus ook van jouw rijst ten goede. Schrijf je in voor de gratis gezond water drinken cursus.

Rijst koken hoeveel minuten?

De meest gestelde vraag is hoeveel minuten de rijst te koken. Dit verschilt voor elke type rijst. Ga naar Hoe Moet Je voor de kooktijden van de verschillende soorten rijst. Een feest: Rijst koken!