Vitamine D, Vitamine B12 en Vitamine C opname en de gouden tip

Vitamine D, Vitamine B12, Vitamine D3, Vitamine A, Vitamine B,  Vitamine C, Vitamine E en multivitaminen zijn de belangrijke vitamines. Ook het Vitamine D tekort en de symptomen  daarbij houden veel consumenten bezig. Vitaminen beter opnemen !

Er wordt veel geld uitgegeven aan allerlei vitamine pillen en voedingssupplementen om de gezondheid te verbeteren. In dit artikel beschrijven we de verschillende vitamines en de gouden tip om 8 van de 13  slecht opneembare vitamines beter door het lichaam op te laten nemen. Door het kunstlicht in de kasbouw en het gebruik van kunstmest en pesticiden zijn de voedingswaarden qua vitaminen en mineralen in voedsel de laatste 20 jaar achteruitgegaan. Daarom is het begrijpelijk dat de consument aanvulling zoekt.

vitamine opname tip

Vitamine opname wordt met name bepaald door de dertien verschillende vitamines welke in 3 groepen zijn op te splitsen:

 1. 4 goed opneembare in vet oplosbare vitamines
 2. 1  goed opneembare in water oplosbare vitamine
 3. 8  slecht opneembare in water oplosbare vitamine

Mineralen en vitamines en zijn stoffen welke het lichaam niet zelf aan kan maken. Ze zijn onder andere nodig bij de regulatie van enzymen en hormonen. Vitamines komen uit de levende natuur vanuit planten en dieren. Mineralen komen uit uit de dode natuur en worden door mensen, dieren en planten opgenomen uit voeding of water.

Vitamines zijn net als mineralen stoffen die in kleine hoeveelheden voorkomen in eten en drinken. Ze zijn onmisbaar voor een goede gezondheid en normale groei en ontwikkeling. Ze leveren geen energie. Het lichaam kan zelf geen vitamines maken, met uitzondering van vitamine D. Deze eigen aanmaak is niet voor iedereen, en onder alle omstandigheden voldoende. Er zijn 13 stoffen die de naam vitamine hebben.

Hoeveelheid vitamines

Van vitamines hebben we elke dag enkele microgrammen tot tientallen milligrammen nodig. De behoefte aan vitamine C is bijvoorbeeld hoog ongeveer 75 milligram. De behoefte aan vitamine B12 laag zo’n 2 tot 3 microgram. Om voldoende vitamines binnen te krijgen, is het vooral belangrijk voldoende en gevarieerd te eten.

In Nederland geeft de Gezondheidsraad per vitamine aanbevelingen voor de hoeveelheid die gezonde mensen dagelijks nodig hebben. Deze voedingsnormen worden gegeven als aanbevolen dagelijkse hoeveelheden ( ADH) of als adequate inname (AI).

Alleen voor vitamine K is in Nederland nog geen ADH vastgesteld. Door een Amerikaanse commissie wordt een aanbeveling gedaan van 90 tot 120 microgram per dag.

De behoefte van kinderen, mannen en vrouwen aan vitamines verschilt. Ook van persoon tot persoon kan de behoefte flink verschillen. De één neemt meer vitamines op uit eten en drinken dan de ander. Ook kan de stofwisseling per persoon verschillend werken. Ook erfelijke aanleg speelt een rol. Daarom is in de ADH een ruime marge ingebouwd en gelden er aparte ADH’s voor mannen en vrouwen en per leeftijdsgroep. Wie zich houdt aan de ADH’s, krijgt zeker voldoende binnen. Slechts een enkeling heeft wellicht wat meer nodig. Maar voor de meeste mensen is minder dan de ADH ook al genoeg.

Vitamine tekorten

vitamine d tekort symptomen

In Nederland komen vitaminetekorten bijna niet voor. Wel hebben sommige groepen mensen extra vitamines nodig. Vitamine D te kort en Vitamine B12 tekorten zijn de meest voorkomende vitamine tekorten. De industrie van van vitamines en voedingssupplementen is groot geworden.

De natuurlijke vitamine opname vindt met name plaats in de dunne darm. Vitamines die door de bacteriën in de dikke darm (colon) worden gemaakt, worden ook in de dikke darm opgenomen. De darmbacteriën van de dikke darm (colon) produceren vitamine K en enkele B-vitamines.

Vier goed opneembare in vet oplosbare vitamines

De vier in vet oplosbare vitamines zijn vitamine A, vitamine D, vitamine E en vitamine K. Deze vetoplosbare vitamines zitten voornamelijk in het vet van voedingsmiddelen en worden in de weefsels van het lichaam opgeslagen. De vetoplosbare vitamines zijn zoals de naam al zegt opgelost in het voedingsvet. Het vet in de voedselbrij wordt in de dunne darm verpakt in micellen en opgenomen door de darmcellen. In deze micellen bevinden zich ook de vetoplosbare vitamines. Wanneer de micellen met het vet worden opgenomen, worden ook de vetoplosbare vitamines opgenomen.

Vitamine A

vitamine a opname

Vitamine A (retinol), een vet-oplosbare vitamine, is betrokken bij de weerstand. Het wordt daarom ook wel de anti-infectie vitamine genoemd. Daarnaast speelt het een rol bij de groei, het gezichtsvermogen en de gezondheid van huid en tandvlees. Vitamine A zit in dierlijke producten en komt vooral in lever voor. Het lichaam maakt ook zelf vitamine A aan uit plantaardige producten. Retinol is goed voor de huid, ogen, de groei en de weerstand

Vitamine D

vitamine D opname

Vitamine D, een vetoplosbare vitamine, is belangrijk voor sterke botten en tanden. Ook bevordert het de opname van de mineralen calcium en fosfor in het lichaam. Daarnaast speelt vitamine D een rol bij een goede werking van de spieren en het immuunsysteem.  Deze vitamine  speelt ook een rol bij de instandhouding van de weerstand en bij een goede werking van de spieren. De belangrijkste bron van vitamine D is het zonlicht. Deze vitamine wordt onder invloed van zonlicht in de huid aangemaakt.

Onder invloed van zonlicht wordt in de huid vitamine D gevormd. Daarnaast levert de voeding vitamine D. Het lichaam kan onder invloed van zonlicht in de huid vitamine D zelf aanmaken. Deze vitamine zit ook in eten: vooral in vette vis, en met wat lagere gehaltes in vlees en eieren. Voor jonge kinderen, ouderen, mensen met een getinte huidskleur, mensen die weinig buiten komen en zwangere vrouwen geldt het advies om extra vitamine D te nemen

Opname van vitamine D

Vitamine D wordt in de darm het best opgenomen als er ook vet of olie aanwezig is. De gemiddelde opname van deze vitamine  uit de voeding wordt geschat op 80%. Het lichaam kan vitamine D opslaan in vetweefsel en organen, zoals de lever.

vitamine d3 opname

In de lever wordt vitamine D omgezet in 25-hydroxyvitamine D. Deze vorm is niet actief in het lichaam maar het gehalte in het bloed is geschikt om vast te stellen of de hoeveelheid vitamine D in het lichaam voldoende is. In de nieren wordt 25-hydroxyvitamine D vervolgens omgezet in 1,25-dihydroxyvitamine D. Dit is de actieve vorm van vitamine D.

Vitamine E

vitamine e opname

Vitamine E (tocoferol) speelt een rol bij de aanmaak van rode bloedcellen en het in stand houden van spier- en andere weefsels. Ook is het belangrijk voor de weerstand. Vitamine E is een antioxidant: het beschermt de cellen in het lichaam. Behalve alfa-tocoferol zijn er nog meer tocoferolen bekend, maar alfa-tocoferol is de belangrijkste en actieve vorm van vitamine E.

Vitamine E:

 • voorkomt dat ze beschadigt raken door oxidatie van onverzadigde vetzuren.
 • beschermt de cellen, celmembraam, bloedbaan en weefsel tegen vrije radicalen.
 • reguleert ook de stofwisseling in de cel.
 • zit in zonnebloemolie, dieethalvarine, dieetmargarine, brood, graanproducten, noten, zaden, groenten en fruit.
 • is belangrijk als antioxidant.

Een tekort aan vitamine E komt nauwelijks voor. Een overschot aan vitamine E in het lichaam is niet schadelijk. Alleen kan de bloedstolling van mensen met een vitamine K-tekort en mensen die behandeld worden met bloedverdunners, worden beïnvloed.

Vitamine K

vitamine k opname

Vitamine K is belangrijk voor de bloedstolling, maar ook voor de botstofwisseling. Pasgeboren kinderen krijgen na de geboorte extra vitamine K. Baby’s die borstvoeding krijgen, hebben de eerste 12 weken 150 microgram aan vitamine K-druppels nodig om hersenbloedingen te voorkomen. Zij hebben van de moeder geen vitamine K-voorraad meegekregen en kunnen het zelf nog niet voldoende aanmaken.

Vitamine K of fylochinon is nodig voor een goede bloedstolling en mogelijk ook voor de aanmaak van botten.

Volwassenen die langdurig antibiotica gebruiken kunnen ook vitamine K tekorten krijgen, met mogelijk een vertraagde bloedstolling tot gevolg.

In de praktijk komt een teveel van deze vitamine niet voor, en levert voor zover bekend, ook geen schadelijke effecten op. Mensen die bloedverdunners of antistollingsmiddelen gebruiken, moeten wel oppassen met vitamine K-pillen met meer dan 100 microgram vitamine K.

Vitamine K of fylochinon is nodig voor een goede bloedstolling. Ook zijn er steeds meer aanwijzingen dat deze vitamine een rol speelt bij de aanmaak van botten.

Vitamine K bestaat uit vitamine K1, dat in eten en drinken zit. Bacteriën kunnen in de dikke darm de stof menachinon of vitamine K2 aanmaken. Deze stof heeft dezelfde werking als vitamine K1. Kleine hoeveelheden vitamine K2 komen ook voor in lever, kaas en eigeel.

Het is niet bekend of veel vitamine K schadelijk is. In de praktijk komt een teveel van deze vitamine niet voor.

Een goed opneembare in water oplosbare vitamine

Vitamine B12 is de enige vitamine welke in water oplosbaar is en ook door het lichaam goed wordt opgenomen. Het kan niet zonder eerdere bewerking worden opgenomen. Vitamine B12 moet eerst gebonden worden aan intrinsieke factor. Deze intrinsieke factor wordt gemaakt door de maag. Vervolgens bindt intrinsieke factor aan vitamine B12 waardoor er een complex ontstaat. Het vitamine B12-intrinsieke factor-complex bindt aan bepaalde receptoren in het laatste deel van de dunne darm (ileum). In het ileum wordt het vitamine B12-intrinsieke factor-complex middels endocytose opgenomen.

Vitamine B12

vitamine b12 opname

Vitamine B12 (cobalamine) maakt onderdeel uit van het vitamine B-complex. Deze vitamine  voorkomt een bepaalde vorm van bloedarmoede. Het is ook van belang voor een goede weerstand. Daarnaast speelt het een rol bij de vorming van gezonde rode bloedcellen. Ook zorgt het voor een goede werking van het zenuwstelsel en draagt het bij aan de energievoorziening. Verder speelt het een rol bij de stofwisseling van foliumzuur.

Opname vitamine b12 en opslag

Vitamine B12 is in de voeding gebonden aan een eiwit. In de maag wordt onder andere door het maagzuur het eiwit losgekoppeld van de vitamine B12. Vervolgens bindt vitamine B12 in de dunne darm zich aan een ander eiwit: ‘Intrinsic Factor’. Dit eiwit wordt in de maag gemaakt, maar koppelt pas in de darm aan vitamine B12. Deze koppeling is nodig voor de opname van vitamine B12 in het lichaam. Dat gebeurt aan het einde van de dunne darm. Waarschijnlijk neemt je lichaam zo’n 40 tot 50% van de vitamine B12 die je binnenkrijgt op.

Vitamine B12 is de enige wateroplosbaar vitamine dat je lichaam opslaat als ‘reservevoorraad’. Het gaat om zo’n 2 tot 5 milligram, vooral in de lever. Ook in plantaardige producten kan vitamine B12 voorkomen, bijvoorbeeld in gedroogd zeewier en algen. Maar een groot deel hiervan is een variant die niet actief is en het lichaam niet goed opneemt.

Vitamine B12 komt vrijwel alleen in dierlijke producten voor omdat het wordt gemaakt door bepaalde bacteriën in het maag-darmkanaal van dieren. Ook mensen maken op die manier vitamine B12 aan in de dikke darm, maar ons lichaam neemt deze vitamine B12 daar niet op. Het is daarom belangrijk dat we vitamine B12 via de voeding binnenkrijgen. Dieren nemen de vitamine B12 die wordt gemaakt namelijk wél op, waardoor het in hun vlees, eieren en melk terecht komt.

Acht slecht opneembare in water oplosbare vitamines

De acht in water oplosbare vitamines zijn vitamine B1, B2, B3, B5, B6, B8, B11 en vitamine C. Deze vitamines bevinden zich in het vocht dat in voedingsmiddelen zit. Het lichaam kan deze wateroplosbare vitamines normaal gesproken niet goed opslaan. Het teveel aan water oplosbare vitamines verlaat normaal gesproken het lichaam via jouw urine.

Vitamines die in water oplosbaar zijn, kan het lichaam niet of nauwelijks opslaan. Met uitzondering van vitamine B12. Een teveel aan deze vitamines verlaat het lichaam via de urine. Daardoor komt het bijna nooit voor dat je teveel van deze vitamines binnenkrijgt.

In water oplosbare vitamines zijn: alle B-vitamines en vitamine C.

De wateroplosbare vitamines worden middels diffusie, passief en actief transport opgenomen door de dunne darm. Bij het passieve en actieve transport zijn er bepaalde transporters in de darmcellen die een bepaald soort wateroplosbaar vitamine opnemen.

Vitamine B1

vitamine b1 opname

Vitamine B1 (thiamine) maakt onderdeel uit van het vitamine B-complex.  Deze vitamine zorgt voor de verbranding van koolhydraten uit ons voedsel, waardoor we energie krijgen. Daarnaast speelt het ook een rol in het zenuwstelsel en bij het functioneren van het hart.

Vitamine B1 of thiamine is onmisbaar voor de energievoorziening van het lichaam, de werking van de hartspier en het zenuwstelsel. Vitamine B1 komt veel voor in brood en graanproducten, aardappelen, groente, vlees en vleeswaren, melk en melkproducten. Bij een tekort aan vitamine B1 kunnen psychische afwijkingen ontstaan.

Vitamine B1 is ook bekend als thiamine of aneurine. De naam voor de natuurlijke vorm van vitamine B1 in eten en drinken is thiamine (Th) of Th-difosfaat(TDP). De naam voor vitamine B1-supplementen is thiamine chloride-hydrochloride of thiamine-mononitraat.

Vitamine B2

vitamine b2 opname

Vitamine B2 (riboflavine) maakt onderdeel uit van het vitamine B-complex. Deze vitamine speelt een rol bij de instandhouding van het zenuwstelsel, de spijsvertering en de energiehuishouding. Ook is het van belang voor een gezonde huid en het gezichtsvermogen. Deze vitamine B2 draagt bij aan de bescherming van de cellen in het lichaam tegen oxidatieve schade.

Vitamine B2 of riboflavine is nodig voor de energievoorziening van het lichaam. Het zit vooral in melk en melkproducten, maar ook in vlees, vleeswaren, groente, fruit, brood en graanproducten. Riboflavine kan niet tegen licht en het is daarom aan te raden producten met vitamine B2 in het donker te bewaren.

Een tekort aan vitamine B2 kan huidafwijkingen bij de mond, tong en ontstekingen bij de neus veroorzaken. Vitamine B2 speelt als coenzym (cofactor) een belangrijke rol bij het vrijmaken van de energie. Deze wordt gehaald uit  uit koolhydraten, eiwitten en vetten die het lichaam via eten en drinken binnenkrijgt. Het is dus een belangrijke vitamine voor de stofwisseling.

Vitamine B3

vitamine b3 opname

Vitamine B3 (niacine, nicotinezuur, nicotinamide) maakt onderdeel uit van het vitamine B-complex. Deze vitamine  speelt een belangrijke rol bij de energievoorziening van cellen en bij de werking van het zenuwstelsel. Ook is het van belang voor een gezonde huid.

Niacine (vitamine B3) is belangrijk voor de energievoorziening. Ook speelt het een rol bij de aanmaak van vetzuren in het lichaam. Niacine kan aanwezig zijn als nicotinezuur of nicotinamide. Vitamine B3 zit in vlees, vis, volkoren graanproducten, groente en aardappelen. Verder kan het lichaam zelf niacine aanmaken uit het aminozuur tryptofaan, dat een bestanddeel is van alle eiwitten in de voeding.

Niacine lost op in water. Groente kan daarom het best in weinig water worden gekookt en de stukken dienen niet te klein te worden gesneden.

Vitamine B5

vitamine b5 opname

Vitamine B5 (pantotheenzuur) maakt onderdeel uit van het vitamine B-complex. Deze vitamime speelt een belangrijke rol bij de afbraak van eiwitten, vetten en koolhydraten. Het draagt bij aan de voorziening van energie. Daarnaast is het van belang bij de vorming van een aantal hormonen en zorgt het voor een goed functionerend zenuwstelsel.

Antotheenzuur of vitamine B5 is nodig voor de energievoorziening van het lichaam, de opbouw en afbraak van eiwitten en vetten. Pantotheenzuur zit in vlees, eieren, volkorenproducten, peulvruchten, melk en melkproducten, groenten en fruit.

Door een langdurig en ernstig tekort aan pantotheenzuur kan een branderig of pijnlijk gevoel in de voeten ontstaan. Een tekort aan pantotheenzuur is uiterst zeldzaam.

Vitamine B6

vitamine b6 opname

Vitamine B6 (pyridoxine) maakt onderdeel uit van het vitamine B-complex. Deze vitamine  (pyridoxine) is belangrijk voor de weerstand en de spijsvertering. Daarnaast speelt het een rol bij de vorming van rode bloedcellen. Vitamine B6 zorgt verder voor een goede werking van het zenuwstelsel. Het is van belang voor de energievoorziening

Vitamine B6 is belangrijk voor de stofwisseling, vooral voor de afbraak en opbouw van aminozuren. Aminozuren zijn de bouwstenen van eiwitten. Vitamine B6 reguleert de werking van bepaalde hormonen en is nodig voor de groei, de bloedaanmaak en een goede werking van het immuunsysteem en het zenuwstelsel. Deze vitamine  zit in vlees, eieren, vis, brood en graanproducten, aardappelen, peulvruchten, groente, melk, melkproducten en kaas.

De chemische naam van vitamine B6 is pyridoxine, maar het kan ook voorkomen in een net iets andere vorm als pyridoxal of pyridoxamine. Of deze vormen zijn gekoppeld aan een fosfaat, zoals pyridoxinefosfaat, pyridoxalfosfaat en pyridoxaminefosfaat. In supplementen zit meestal pyridoxine gekoppeld aan chloride: pyridoxine hydrochloride. Deze verschillende vormen van vitamine B6 zijn onderling uitwisselbaar. Uiteindelijk werken ze in het lichaam hetzelfde.

Alle vormen van Vitamine B6 worden opgenomen door de darmcellen en omgezet in pyridoxal. Het wordt via het bloed naar de lever vervoerd waar het wordt omgezet in de biologisch actieve vorm pyridoxalfosfaat. In deze vorm doet vitamine B6 zijn werk in het lichaam.

Opname van vitamine B6

Alle vormen van Vitamine B6 worden opgenomen door de darmcellen en omgezet in pyridoxal. Het wordt via het bloed naar de lever vervoerd waar het wordt omgezet in de biologisch actieve vorm pyridoxalfosfaat. In deze vorm doet vitamine B6 zijn werk in het lichaam.

De opname van vitamine B6 uit een gemiddelde voeding is ongeveer 75%. Er bestaan hierbij geen grote verschillen tussen de verschillende vormen van vitamine B6. De opname van vitamine B6 uit een supplement wordt geschat op 95%.

Vitamine B8

vitamine b8 opname biotine

Vitamine B8 (biotine) maakt onderdeel uit van het vitamine B-complex. Deze vitamine  (biotine) speelt een belangrijke rol bij de opbouw en afbraak van koolhydraten en eiwitten en de productie van vetzuren. Het draagt bij aan de voorziening van energie. Daarnaast is vitamine B8 van belang voor een goed functionerend zenuwstelsel, voor gezond haar en een gezonde huid.

Biotine is hetzelfde als vitamine B8 en is nodig om energie uit eten vrij te maken en speelt een rol bij de vorming van vetzuren. Vitamine B8 houdt de huid en het haar gezond. Biotine zit in eieren, lever, melk, noten en pinda’s. Te weinig biotine kan huidafwijkingen, bloedarmoede en depressie veroorzaken. Tekorten aan deze vitamine komen bijna niet voor, alleen als je vaak veel rauwe eieren eet.

Biotine is nodig om energie uit eten vrij te maken en speelt een rol bij de vorming van vetzuren. Vitamine B8 houdt de huid en het haar gezond. Biotine zit in eieren, lever, melk, noten en pinda’s. De vorm die van nature aanwezig is in eten en drinken is biotine of biocytine. In (multi)vitamine-supplementen en voor toevoeging aan levensmiddelen wordt meestal biotine gebruikt.

opname teveel?

Een teveel aan vitamine B8 kan geen kwaad, zelfs niet als je 100 microgram per dag binnenkrijgt. Het overschot plas je uit.

Vitamine B11

vitamine b11 opname

Foliumzuur (vitamine B11) maakt onderdeel uit van het vitamine B-complex. Foliumzuur is van belang voor een goed functionerend zenuwstelsel en imuunsysteem. Vitamine B11 speelt een rol bij de vorming van rode bloedcellen, het erfelijk materiaal (DNA) en  gezonde groei tijdens de zwangerschap. Ook is het erg belangrijk bij de deling van de cellen tijdens de groei. Ook verlaagt deze vitamine de kans op de geboorte van een kind met een open ruggetje. Daarnaast verlaagt foliumzuur het homocysteïnegehalte van het bloed. Een hoog homocysteïnegehalte wordt in verband gebracht met een grotere kans op hart- en vaatziekten.

Foliumzuur is een van de weinige vitamines waarvan Nederlanders niet altijd genoeg binnenkrijgen, vooral zwangere vrouwen. Vitamine B11 is nodig voor de groei en goede werking van het lichaam en voor de aanmaak van witte en rode bloedcellen. Foliumzuur is ook belangrijk voor de vroege ontwikkeling van het ongeboren kind. Foliumzuur is ook bekend als folaat of citrovorumfactor. De naam voor de natuurlijke vormen van foliumzuur in eten en drinken is tetrahydrofolaten. De vorm waarin foliumzuur aanwezig is in supplementen is pteroylmonoglutaminezuur (PMG).

Foliumzuur speelt een belangrijke rol bij de vroege ontwikkeling van het ongeboren kind. Vitamine B11  draagt bij aan de vorming van het zenuwstelsel, dat vanaf de eerste dag na de bevruchting wordt aangelegd. Foliumzuur verkleint de kans op geboorteafwijkingen als het neurale-buisdefect (NBD) of open ruggetje, een hazenlip en open gehemelte.

Foliumzuur komt van nature voor in groenten, vooral de groene soorten, volkorenproducten, brood, vlees en zuivel. Door gevarieerd te eten kan iedereen voldoende foliumzuur binnenkrijgen, behalve zwangere vrouwen.

Opname vitamine b11

Het lichaam neemt foliumzuur uit een pil gemakkelijker op dan uit bijvoorbeeld groente of aardappelen. Daarnaast hangt de opname in het bloed ook af van de werking van het maag-, gal en alvleeskliersap in het lichaam. De mate waarin een voedingsstof wordt opgenomen heet de biobeschikbaarheid. De biobeschikbaarheid is voor natuurlijk foliumzuur in bijvoorbeeld aardappelen, 30 tot 50% lager dan die van een pil.

Dit komt doordat foliumzuur in voeding verschilt van die in een pil. In voeding is foliumzuur in de polyglutamaatvorm aanwezig. Deze polyglutamaten moeten in de darm eerst in de monoglutamaat worden omgezet. Het lichaam slaat foliumzuur op in de lever. Gemiddeld heeft een volwassene 12 tot 28 milligram foliumzuur in voorraad. Deze voorraad kan ongeveer 6 weken in de behoefte van het lichaam voorzien.

Vitamine C

vitamine c opname verbeteren

Vitamine C (ascorbinezuur)  is in de eerste plaats belangrijk voor een goede weerstand. Daarnaast zorgt het voor gezonde botten, tanden, huid en bloedvaten. Het zorgt voor een goed functionerend zenuwstelsel en draagt bij aan de energievoorziening. Vitamine C is verder een antioxidant en beschermt het lichaam samen met vitamine E tegen vrije radicalen. Vrije radicalen spelen een rol bij verouderingsprocessen. Ook bevordert vitamine C de opname van ijzer.

Vitamine C of ascorbinezuur is de bekendste vitamine. Ascorbinezuur heeft een functie als antioxidant in het lichaam en is nodig voor:

 • de vorming van bindweefsel
 • de opname van ijzer
 • het in stand houden van de weerstand.

Vitamine C zit in fruit, groente en aardappelen, met name in koolsoorten, citrusfruit, kiwi’s, bessen en aardbeien. Om vitamine C zoveel mogelijk te behouden, is het belangrijk om groente in weinig water te koken, en niet langer dan nodig is.

Vitamine C heeft een antioxidantfunctie en beschermt daardoor de lichaamcellen tegen oxidatieve schade. Oxidatieve schade ontstaat als gevolg van blootstelling aan vrije radicalen. Deze vitamine is onder meer nodig voor de vorming van bindweefsel, de opname van ijzer en het in stand houden van de weerstand.

Bij een tekort kan verminderde weerstand, vertraagde wondgenezing en uiteindelijk scheurbuik ontstaan. Een teveel aan vitamine C kan leiden tot darmklachten of diarree.

De chemische naam voor de natuurlijke vorm van vitamine C in eten en drinken is L-ascorbinezuur. Op het etiket van voedingsmiddelen kan vitamine C ook vermeld staan als E-300 of E-301 (natriumascorbaat). In dit geval is het het als additief toegevoegd voor de conservering (antioxidant).

Vitamine Opname tips

Het lichaam neemt slechts een deel op van alle vitamines en mineralen die je met de dagelijkse maaltijden binnen krijgt. Met onderstaande tips kun je dat vergroten.

 • Door fruit en ook groente bij de broodmaaltijd te gebruiken.
 • Door margarine of olie over de groente te doen.
 • Neem een vitaminesupplement in bij de maaltijd.
 • Gebruik sinaasappelsap bij de broodmaaltijd.
 • Drink geen koffie en thee bij jouw maaltijd.
 • Gebruik geen mineralensupplementen bij jouw maaltijd.
 • Warm eten niet te vaak op.
 • Drink geïoniseerd zuurstofrijk water

Verhoog de vitamine opname met een Alpha water ionisator

Gebruik je een multivitamine of specifieke vitamines en mineralen om jouw  gezondheid te ondersteunen? Dan kan je mogelijk meer uit jouw supplementen halen door ze in te nemen met geïoniseerd alkalisch water. Je kan geïoniseerd water krijgen op het pH-niveau dat je hebt ingesteld met een Alpha water ionisator.

waterionisator kopen alpha

waterionisator voor onder het aanrecht. Alleen de kraan is zichtbaar

Vitamine opname en supplementen opname stimuleren

kraanwater en geioniseerd water

Een alkalische watermachine maakt geïoniseerd water, dat kleinere water molucuul clusters heeft dan kraanwater. Dit betekent dat jouw lichaam op een snellere en gemakkelijkere manier de verfrissende voordelen van het water kan opnemen. De kleinere moleculen doordringen makkelijker het lichaam. Bovendien zit het water vol met antioxidanten. Supplementen en vitamine opname zijn met met geïoniseerd alkalisch water veel beter. Gebruik voor dit voordeel de pH-waarde die je normaal drinkt, met een pH-bereik van 7,5 tot 10,0.

Ook al kan je jouw supplementen met alkalisch water innemen, vermijd hoog pH water met voorgeschreven medicatie. Je kan dan de medicatie te snel kunnen absorberen. Dit geeft een risico voor jou. Afhankelijk van de medicatie en jouw lichaam, en zou de rol van geneesmiddelen met verlengde afgifte kunnen tegengaan. Gebruik in plaats van alkalisch water jouw medicatie met gezuiverd water met een pH van 7,0.

Voel je  je raar nadat je een vitamine of voedingssupplement met alkalisch water heb in genomen? Tracht dan het alkalinegehalte te verlagen. Het is het beste om eerst onderzoek te doen bij een natuurgeneeskundige. De opnamesnelheid van het specifieke supplement kan van belang zijn. In  de gratis online cursus van Gezond Water Drinken besteden we hier ook aandacht aan.

Door een waterionisator te gebruiken, krijgt je de flexibiliteit om voor elk specifiek gebruik de pH-waarde van jouw water te kiezen. Op die manier kan je gezuiverd water maken voor het innemen van medicijnen. Het overschakelen naar alkalisch water voor gezond water drinken en ook nog eens de opname van je vitamines en supplementen te vergroten.

De Alpha Water Ionisator kopen of huren?

Zodra je geïnteresseerd bent in  een water ionisator kopen, neem dan contact met ons op op nummer 06-34198088 of bestel via onze webshop. Afhankelijk van je budget kan je kiezen voor een aanschaf in eens of kiezen voor een huurkoop constructie. Neem vitamine D beter op!